سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هر که ما أهل‏بیت را دوست گیرد ، درویشى را همچون پوشاک بپذیرد [ و گاه این سخن را به معنى دیگر تأویل کنند که اینجا جاى آوردن آن نیست . ] [نهج البلاغه]
دبستان قرآنی پروفسور حسابی 2 شاهین شهر

hss_img_1782.jpg


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/30:: 11:37 صبح     |     () نظر

 

7- مسائل هسته‌ای

1/7 - آمریکا به مذاکرات هسته‌ای بسیار احتیاج دارد

یک مطلب راجع به مسائل هسته‌ای عرض بکنیم؛ البتّه نکات دیگری هم وجود دارد که نمیخواهم بیش از این در این زمینه بحث را ادامه بدهم. چند جمله در باب مسائل هسته‌ای: اوّلاً در زمینه‌ی مسائل هسته‌ای، دشمنان ما که طرف مقابل ملّت ایران قرار دارند که عمده هم آمریکا است اینها دارند با تدبیر و سیاست‌گذاری حرکت میکنند. این را ما کاملاً توجّه داریم، میفهمند که دارند چه‌کار میکنند؛ آنها به این مذاکرات احتیاج دارند، آمریکا به مذاکرات هسته‌ای بسیار احتیاج دارد. این اختلافاتی هم که می‌بینید در بین آمریکایی‌ها هست، سناتورهای آمریکا یک‌جور، دولت آمریکا یک‌جور، این معنایش این نیست که اینها به این مذاکرات نیازمند نیستند؛ نه، آن جناح مقابل دولت، مایل است امتیازی را که در این مذاکرات وجود دارد، به نام حریفش که حزب دموکرات است ثبت نشود؛ دنبال این هستند. به این مذاکرات احتیاج دارند و این مذاکرات را برای خودشان لازم میدانند امّا ابراز استغنا میکنند.
در همین پیام نوروزی رئیس‌جمهور آمریکا متأسّفانه حرفهای غیر صادقانه‌ای وجود داشت. بااینکه نسبت به ملّت ایران علی‌الظّاهر اظهار دوستی میکنند امّا انسان کاملاً و بروشنی درمی‌یابد که این اظهارات صادقانه نیست.
یکی از حرفها این بود که در ایران کسانی هستند که با حلّ دیپلماتیک مسئله‌ی هسته‌ای موافقت ندارند؛ این را او میگوید. میگوید در ایران کسانی هستند که نمیخواهند مسئله‌ی هسته‌ای با مذاکرات دیپلماسی حل‌وفصل بشود؛ این دروغ است؛ در ایران هیچ‌کس نیست که نخواهد مسئله‌ی هسته‌ای حل بشود و با مذاکرات حل بشود. آنچه ملّت ایران نمیخواهند عبارت است از قبول تحمیل‌ها و زورگویی‌های آمریکا؛ این را نمیخواهد. آنچه ملّت ایران در مقابل آن مقاومت میکند قبول زورگویی‌های طرف مقابل است. طرف مقابل میگوید بیایید مذاکره کنیم و شما حرفهای ما را موبه‌مو قبول کنید؛ این را میگوید. ملّت ایران در مقابل این ایستاده است و یقیناً نه مسئولین ما، نه هیئت مذاکره‌کننده و پشت‌ سرِ آنها ملّت ایران، مطلقاً این را قبول نخواهد کرد.

 

 

2/7-مذاکره‌ی با آمریکا صرفاً در قضیّه‌ی هسته‌ای است و لاغیر

نکته‌ی دوّم در مورد مسائل هسته‌ای این است که این مذاکراتی که امروز در جریان است که با دولتهای اروپایی و با آمریکا مذاکره میکنند، مذاکره‌ی با آمریکا صرفاً در قضیّه‌ی هسته‌ای است و لاغیر، این را همه بدانند. ما درباره‌‌ی مسائل منطقه‌ای با آمریکا مذاکره‌ای نمیکنیم؛ هدفهای آمریکا در مسائل منطقه‌ای، درست نقطه‌ی مقابل هدفهای ما است. ما در منطقه امنیّت و آرامش میخواهیم، تسلّط ملّتها را میخواهیم؛ سیاست آمریکا در منطقه ایجاد ناامنی است. شما به مصر نگاه کنید، به لیبی نگاه کنید، به سوریه نگاه کنید! دستگاه‌های استکباری و در رأس آنها آمریکا، درمقابل بیداری اسلامی‌ای که به‌وسیله‌ی ملّتها به‌وجود آمد، یک ضدّ حمله را شروع کردند که هنوز ادامه دارد و ملّتها را در منطقه دارد بتدریج بدبخت میکند؛ هدف آنها این است؛ این درست نقطه‌ی مقابل هدفهای ما است. ما نه در مسائل منطقه‌ای، نه در مسائل داخلی و نه در مسئله‌ی تسلیحات، با آمریکا مطلقا صحبت و مذاکره‌ای نداریم؛ مذاکره، صرفاً در قضیّه‌ی هسته‌ای است و اینکه ما در موضوع هسته‌ای با روش دیپلماسی چگونه میتوانیم به نتیجه برسیم.

3/7-رفع تحریم جزء توافق است نه چیزی مترتّب بر توافق.

نکته‌ی سوّم؛ اینکه آمریکایی‌ها تکرار میکنند که «ما قرارداد با ایران میبندیم، بعد نگاه میکنیم ببینیم اگر به قرارداد عمل کردند تحریمها را برمیداریم» این حرف حرف غلط و غیر قابل قبولی است؛ این را ما قبول نداریم.

رفع تحریمها جزو موضوعات مذاکره است، نه نتیجه‌ی مذاکرات؛ آن کسانی که دست‌اندرکار هستند، فرق این دو را بخوبی میفهمند. این یک خدعه‌ی آمریکایی است که میگویند قرارداد میبندیم، نگاه میکنیم به رفتارها، بعد تحریمها را برمیداریم! این‌جوری نیست؛ همین‌طور که مسئولین ما صریحاً گفته‌اند و رئیس‌جمهور محترم صریحاً گفت، رفع تحریمها باید بدون هیچ فاصله‌ای در هنگام رسیدن به توافق انجام بگیرد، یعنی رفع تحریم جزء توافق است نه چیزی مترتّب بر توافق.

4/7- اینکه تصمیم‌هایی که ایران میگیرد بازگشت‌ناپذیری‌ای در آن باشد ما قبول نداریم

یک نکته‌ی دیگر؛ آمریکایی‌ها تکرار میکنند که ایران بایستی در تصمیم‌هایی که میگیرد و چیزهایی که قبول میکند، بازگشت‌ناپذیری‌ای وجود داشته باشد؛ این را ما قبول نداریم. اگرچنانچه طرف مقابل میتواند به هر بهانه‌ای باز هم تحریمها را علیه ملّت ایران برقرار کند، هیچ وجهی ندارد که هیئت مذاکره‌کننده‌ی ما بپذیرد و کاری انجام بدهد که این کار برگشت‌ناپذیر است؛ به‌هیچ‌وجه، این یک صنعت مردمی است، یک صنعت بومی است، متعلّق به مردم است، دانش آن و فنّاوری آن مال مردم است، باید پیش برود؛ این پیشرفت جزء ذات هر صنعت و فنّاوری است. آنها بحث بمب اتم را پیش میکشند، خب خودشان هم میدانند که ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم امّا این را یک بهانه‌ای قرار داده‌اند برای فشار آوردن بر ملّت ایران. ما در این مذاکرات به همه‌ی تعهّدات بین‌المللی پایبند بودیم، ما در این مذاکرات به تعهّدات اخلاق سیاسی-اسلامی پایبند بودیم، ما نقض عهد نکردیم، ما دو جور حرف نزدیم، ما تلوّن به‌خرج ندادیم؛ نقطه‌ی مقابل و طرف مقابل ما آمریکایی‌ها هستند، عهدشکنی کردند، تلوّن در آراء نشان دادند، تقلّب نشان دادند،

5/7- مجموعه‌ی روشنفکری کشور هنوز ملتفت نبودند که طرف مقابلشان آمریکا کیست، خوب نگاه کنند

رفتار آنها یک رفتاری است که برای ملّت ما مایه‌ی عبرت است؛ آن کسانی هم که در درون مجموعه‌ی روشنفکری کشور هنوز ملتفت نبودند که طرف مقابلشان آمریکا کیست، خوب است نگاه کنند به این مذاکرات و بفهمند با چه کسی مواجهند و آمریکا امروز در دنیا چه دارد انجام میدهد. این تهدیدهایی هم که میکنند بی‌اثر است؛ اینکه تهدید میکنند به تحریم بیشتر، اینکه در خلال حرفها تهدید میکنند به تحرّک نظامی، اینها تهدیدهایی است که ملّت ایران را نمیترسانَد؛ ملّت ایران ایستاده است و ان‌شاءالله با کمال موفّقیّت از این آزمون بزرگ بیرون خواهد آمد؛ البتّه توفیقات الهی میتواند ملّت ما را در این راه موفّق کند.

8- گسترش نفوذ معنوی اسلام درمنطقه

مسائل مهمّ دیگری هم وجود دارد که مجال طرح آنها الان نیست؛ مسلّماً کارهای بزرگی برعهده‌ی ملّت و دولت ایران است؛ مسئله‌ی اتّحاد اسلامی، مسئله‌ی کمک به ملّتهای مستضعف، گسترش نفوذ معنوی اسلام در منطقه که امروز پرچم آن دست ملّت ایران است، اینها کارهای بزرگی است که اگرچنانچه خدای متعال توفیقات خود را شامل حال ملّت عزیزمان بکند که ان‌شاءالله خواهد کرد، به برکت دعاهای شما، به برکت همّت و تلاش شما و بخصوص جوانان این کارهای بزرگ را ان‌شاءالله انجام خواهیم داد.

                                                                       و السّلام‌ علیکم‌ و رحمة الله‌ و برکاته


1) سوره‌ی حج، بخشی از آیه‌ی 39؛ «...و البتّه خدا بر پیروزی آنان سخت توانا است»
2) سوره‌ی حج، آیه‌ی 41؛ «همان کسانی که چون در زمین به آنان توانایی دهیم، نماز برپا میدارند و زکات میدهند و به کارهای پسندیده وامیدارند، و از کارهای ناپسند باز میدارند، و فرجام همه‌ی کارها از آنِ خدا است»

3) من لا یحضره الفقیه، ج 1 ، ص 210؛ «نماز تقرّب هر پرهیزکار است»

4) سوره‌ی توبه، بخشی از آیه‌ی 103؛ «از اموال آنان صدقه‌ای بگیر ...»

5) کافی، ج 5 ، ص 56؛ «با آن همه‌ی فرائض و واجبات برپا میشود»

6) سوره‌ی نحل، بخشی از آیه‌ی 90 ؛ «درحقیقت خدا به دادگری و نیکوکاری و بخشش به خویشاوندان فرمان میدهد و از کارهای زشت و ناپسند و ستم باز میدارد...»

7) سوره‌ی اعراف، بخشی از آیه‌ی 157 ؛ «... [همان پیامبری که] آنان را به کار پسندیده فرمان میدهد، و از کار ناپسند باز میدارد ...»

8) کافی، ج 4 ، ص 570؛ «شهادت میدهم که نماز را به پا کردی و زکات را پرداختی و امر به معروف و نهی از منکر کردی»

9) سوره‌ی توبه، بخشی از آیه‌ی 71 ؛ «و مردان و زنان با ایمان، دوستان یکدیگرند، که به کارهای پسندیده وامیدارند، و از کارهای ناپسند باز میدارند، و نماز را برپا میکنند و زکات میدهند ...»
10) بیانات در جمع زائران و مجاوران حرم رضوی در مشهد مقدّس (1386/1/1)
11) شعار مرگ بر آمریکای حضّار

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/29:: 3:7 عصر     |     () نظر

گروه نمایش صحنه ای دبستان قرآنی پروفسور حسابی 2 شاهین شهر مقام اول منطقه در دوره ی ابتدائی را در سال تحصیلی 94-1393 کسب نمود .

این موفقیت و کسب رتبه را به دانش آموزان عزیز و خانواده های محترم و مربیان عزیز تبریک عرض می نمائیم .

دانلود فیلم با لینک مستقیم


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/26:: 8:8 صبح     |     () نظر

 

 

 

اهمیت کاهش مصرف نمک

  

بسیج ملی کاهش مصرف نمک 

 


 

 

 

 

 

 


دفتر بهبود تغذیه جامعه

دفترسلامت و تندرستی

زمستان 1393      

 

 

 

 

 

 

 

تعریف:

نمک اصطلاحی است عام که معمولا به کلرید سدیم اطلاق می شود، نمک طعام محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که عمدتا از کلرید سدیم تشکیل شده است. کلرید سدیم به صورت بلورهای سفید رنگ مکعبی شکل با دانه های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد. نمک حدودا به میزان 5-3 گرم در روز (نصف قاشق مرباخوری) مورد نیاز است.

 

مصرف نمک در ایران:

مصرف نمک در ایران بسیار بالاست و سرانه مصرف آن حدود 5/4 کیلوگرم در سال می‌باشد. طبق برآوردها، میانگین مصرف روزانه نمک در کشورمان حدود 10 تا 15 گرم، یعنی 3-2 برابر استاندارد جهانی (کمتر از 5 گرم در روز) است.

 

ما تقریبا دو برابر استانداردهای جهانی غذایمان را شور می‌کنیم!

v   نمک؛ عامل افزایش فشار خون

مصرف زیاد نمک یکـی از مهم ترین عوامل خطر در بروز بیماری های قلبـی - عروقـی و پـرفشاری خون است.

آمارها نشان می دهند که از هر 380000 مورد مرگ و میر در کشور، 135000 مورد آن ناشی از بیماری های قلبی و عروقی هستند.

تحقیقات نشان می دهند که شیوع فشار خون بالا در کشورهایی که دریافت بالای نمک دارند بیشتر است و هر قدر میزان نمک مصرفی روزانه در جوامع کمتر باشد، به همان نسبت شیوع پرفشاری خون کاهش می‌یابد.

 

·         سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که میزان مصرف سدیم در بالغین باید کمتر از 2300میلی گرم در روز (معادل حدود 5 گرم نمک)باشد.

·         کاهش مصرف نمک تنها به بزرگسالان توصیه نمی‌شود. با توجه به اینکه ذائقه هر فرد از دوران کودکی شکل می‌گیرد، تلاش خانواده در جهت ذائقه سازی سالم در کودکان از اهمیت به‌سزایی برخوردار است.

·         ذائقه کودکان را از اوایل زندگی به غذای کم نمک عادت دهید.

·         به غذای کودک زیر یکسال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.

·         در افرادی که در زندگی خود غذاهای شور و پرنمک مصرف کرده‌اند، شانس بالارفتن فشار خون بیشتر است.

·         برخی محصولات غذایی مانند سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا، کنسروها و خیارشـور، و نیز تنقلات شـور مانند چیپس، انواع فرآورده‌های غلات حجیم شده و انواع سس‌ها، حاوی مقادیر زیادی نمک هستند.

 

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهند درصورتی که افراد تنها 3 گرم از مصرف روزانه نمک خود را کاهش دهند، بیماری‌های قلبی عروقی حدود 50درصد کاهش خواهند یافت.

 

v   نمک؛ مانعی بزرگ برای داشتن اسکلت محکم!

·       حدود نیمی از زنان مسن‌تر از 45 سال و 90 درصد زنان مسن‌تر از 75 سال به بیماری پوکی استخوان مبتلا می‌شوند.

·       یکی از دلایل پوکی استخوان مصرف زیاد نمک است.

·       کاهش تراکم توده‌ی استخوان ناشی از دریافت زیاد نمک، در زنان یائسه بیشتر از سایر زنان است.

·       مردان مسن نیز به پوکی استخوان مبتلا می شوند که البته میزان ابتلای آنان کمتر از زنان است.

·       به طور تقریبی از هر سه زن یک نفر و از هر دوازده مرد یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می‌شود.

·       پـوکی استخوان با کم شدن توده‌ی استخوان و نابـودی ساختمان بافت استخوان همراه است و به شکستگی استخوان‌ها و افزایش خطر شکستگی لگن، ستون فقرات و مچ دست منجر می شود.

·       در پوکی استخوان، استخوان ضعیف می‌‌شود و با کوچک‌ترین ضربه‌ای دچار شکستگی می‌گردد.

·       پوکی استخوان باعث کاهش کیفیت زندگی و برای برخی باعث معلولیت دائمی می‌شود.

·       از دست دادن استخوان ها به طور خاموش و بی سر و صدا اتفاق می افتد و اغلب هیچ علامتی تا زمان رخ دادن شکستگی وجود ندارد.

·       دریافت زیاد نمک و سدیم و مصرف غذا و تنقلات شور و پرنمک سبب کاهش بازجذب کلسیم از کلیه شده و دفع ادارای آن را افزایش می‌دهد که خود عامل مهمی در کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوان است.

 

مصرف بیش از 5 گرم نمک در روز اثر مهمی بر کاهش تراکم استخوان دارد.

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/25:: 11:14 صبح     |     () نظر

 

 

v     سرطان معده؛ ارمغان مصرف زیاد نمک

·         سرطان معده چهارمین سرطان رایج در جهان است.

·         در کشور ما  سرطان معده از سرطان های شایع می باشد.

·         مصرف زیاد نمک، غذاهای پرنمک و تنقلات شور می‌تواند مخاط معده را تخریب کند و این اتفاق یکی از راه‌های ایجاد سرطان معده است.

·         مطالعات نشان می‌دهند که مصرف مواد غذایی پر نمک، شانس ابتلا به سرطان معده را در جامعه افزایش می دهد.

·         همیشه مصرف بالای نمک به معنی مصرف غذاهای شور نیست. درصد بالایی از نمکی که روزانه مصرف می‌کنیم، نمک پنهان است که درون مواد غذایی گوناگون وجود دارد.

·         نان، انواع گوشت‌های فرآوری شده مانند همبرگر، سوسیس، کالباس، گوشت و ماهی نمک‌سود شده و همچنین خیارشور، انواع ترشی‌ها و شورها، پنیر و خشکبار بوداده نمک زیادی دارند.

·         توصیه شده است که مصرف روزانه نمک  کمتر از 5 گرم یعنی حداکثر معادل یک قاشق مرباخوری باشد.  

بر اساس مطالعات، شانس ابتلا به سرطان در کسانی که روزانه 12 تا 15 گرم نمک مصرف می کنند بیشتر است.

v    اهمیت کاهش مصرف نمک در سلامت کودکان

·         عادات غذایی در دوران کودکی و به ویژه در سنین 5-2 سالگی شکل می‌گیرند. با توجه به اینکه سلیقه های غذایی در این دوران پایه‌گذاری می‌شوند و تا سال ها پایدار می‌مانند، بنابراین عادات غذایی سالم را باید از دوران کودکی پایه ریزی نمود.

·         یکی از راههای کنترل و پیشگیری از فشار خون بالا در کودکان، کاهش دریافت نمک مصرفی آنهاست.

·         نمک از طرق مختلف مانند مراحل تهیه و پخت غذا، مصرف انواع سوپ های آماده، شورها و ترشی ها، کنسروها، سوسیس، کالباس و همبرگر و تنقلات شور مانند چیپس و فرآورده های غلات حجیم شده دریافت می شود.

·         یکی از مهمترین دلایل مصرف زیاد نمک، عادت به طعم شور است. با کاهش مصرف نمک، ذائقه به غذای کم نمک عادت می کند.

·         محیط خانواده (خواهر و برادران بزرگتر، عادات و رفتارهای غذایی والدین، محیط صرف غذا)، مسائل اجتماعی     (اشتغال مادران، صرف حداقل یک وعده غذا یا بیشتر در مهد کودک و مدرسه، استفاده از غذاهای آماده و...) و پیام های رسانه ها به ویژه تبلیغات تلویزیونی نقش مهمی در دریافت و عادات غذایی کودکان دارند.

·         حداکثر میزان توصیه شده مصرف نمک برای کودکان، کمتر از 3 گرم در روز است و البته همین مقدار نمک نیز باید یددار و تصفیه شده باشد.

·         ید یکی از مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل کودکان است، به طوری که کمبود آن موجب کاهش بهره هوشی می‌شود.

·         هنگام پخت غذای کمکی و نیز هنگام دادن غذا به کودک، از نمک استفاده نکنید تا ذائقه او به طعم شور عادت نکند.

v    توصیه هایی برای کاهش مصرف نمک در کودکان بالاتر از یکسال:

·         غذای خانواده را با نمک کم تهیه کنید.

·         از گذاشتن نمکدان در سفره خودداری کنید.

·         برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک از سبزی های معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون و ریحان، و یا اقلامی همچون سیر، پیاز و آب لیموترش یا نارنج تازهاستفاده کنید.

·         مصرف سوپ های آماده، سس ها و محصولات فرآوری شده‌ای همچون فست فودها (پیتزا، همبرگر، سوسیس، کالباس و...)  را در برنامه غذایی کودکانبه حداقل برسانید.

·         از غذاهای کنسرو شده مانند کنسرو ماهی تون در برنامه غذایی روزانه استفاده نکنید.

·         مصرف انواع شورها و ترشی‌ها را در برنامه غذایی روزانهکاهش دهید.

·         از تنقلات شور (فراورده های غلات حجیم شده، چیپس، چوب شور و سایرتنقلات کم ارزش و شور) در برنامه غذایی کودک استفاده نکنید.

·         از ذرت و حبوبات بوداده خانگی کم‌نمک مانند عدس برشته شده کم‌نمک و مغزهایی مانند گردو، فندق و بادام (خام و بدون نمک) به عنوان میان وعده در برنامه غذایی روزانه استفاده کنید.

·         از پنیر و دوغ کم نمک در برنامه غذایی روزانه کودکان استفاده کنید.

 

v    چگونه میزان نمک مصرفی خود را کنترل کنیم؟

·         هنگام طبخ غذا مقدار نمک کمتری اضافه کنید.

·         سرسفره از نمکدان استفاده نکنید.

·         غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند. به همین دلیل بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنید.

·         برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها، به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، آب لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و ... استفاده کنید.

·         مصرف آجیل شور، چیپس، فراورده‌های غلات حجیم شده، انواع شور و ترشی، ماهی دودی، سوسیس و کالباس را کاهش دهید.

·         جوش شیرین که برای ورآمدن و پف کردن انواع نان و کیک به کار می رود، دارای مقدار زیادی سدیم است. بنابراین در افرادی که به علت بیماری محدودیت مصرف نمک دارند، مصرف محصولات غذایی حاوی جوش شیرین هم باید بسیار محدود یا قطع شود.

·         در برچسب بعضی مواد غذایی، مقدار سدیم موجود در 100 گرم از ماده غذایی ذکر شده است. برای تبدیل مقدار سدیم به نمک باید آن را در عدد 5/2 ضرب کنید.

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/25:: 11:12 صبح     |     () نظر

رایگان


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/22:: 11:4 صبح     |     () نظر

رایگان


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/22:: 11:3 صبح     |     () نظر

رایگان


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/22:: 11:3 صبح     |     () نظر

لینک


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/22:: 8:41 صبح     |     () نظر

لینک


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 94/1/22:: 8:38 صبح     |     () نظر
<   <<   86   87   88   89   90   >>   >